Melontavarusteiden on oltava kunnossa ja käytössä
- Vesillä ollessa melojat pukeutuvat aina melontaliiveihin ja käyttävät aukkopeitettä. Koskia laskettaessa käytetään kypärää.
- Kajakissa/kanootissa tulee olla joko kelluttavat ja vesitiiviit kuljetustilat laipioiden takana tai kellukkeet, jotka pitävät kajakkia/kanoottia pinnalla kaatumisen jälkeen.
- Kajakissa/kanootissa tulee olla mukana tyhjennysväline ts. pumppu, äyskäri tai imusieni, joiden avulla kajakki/kanootti voidaan tehokkaasti tyhjentää vedestä.
- Pukeudu lämpimästi ja pidä mukana kuivat melontavaatteet siltä varalta, että kaadutaan. Vesien kylmetessä käytä kuivapukua.
- Hanki varamela ja pidä sitä mukana.
- Hanki hinausköysi ja pidä sitä mukana. Voit sen avulla ripustaa leirissä myös varusteita kuivumaan.
- ALOITTELIJAN TULEE AINA MELOA RYHMÄSSÄ. Jos kuitenkin joskus aiot meloa yksin, hanki melakelluke ja opettele, miten sen avulla pääset nousemaan takaisin kaatumisen jälkeen.
- Hämärässä tai pimeässä melottaessa jokaisessa kajakissa/kanootissa on oltava valkoinen valo.
- Pidä mukana ensiapulaukkua, jossa kannattaa kuljettaa ainakin vedenpitäviä laastareita, särkylääkkeitä, kyypakkausta, punkkipihtejä ja hypotermiapussia.
Varaudu yllättäviin olosuhteiden muutoksiin
- mukana pitää olla riittävästi ruokaa ja vettä siltä varalta, että retki jostakin syystä pitkittyy.
- tarkkaile säätä ja pidä erityisesti silmällä ukkosrintamia ja myrskymatalapaineita.
- hanki säännöllisesti viimeisimmät sääennusteet netistä tai mobiilipalvelusta.
- seuraa myös muiden melojien tilannetta ja selvitä nopeasti mahdolliset terveydelliset ongelmat.
- opettele navigoimaan huolellisesti, jotta et eksy ja ajaudu sen vuoksi ongelmiin. Tunne veneväylien sijainti, jotta voit varoa niillä kulkevia veneitä.
- ÄLÄ LUOTA PELKÄSTÄÄN GPS-LAITTEESEEN, VAAN LUE KARTAA JA TIEDÄ AINA SIJAINTISI!!!
Melamogulien käyttäytyminen
- älä melo veneväylällä, jos se vain on mahdollista. Tämä on järkevää oman turvallisuuden vuoksi, sillä on hyvin todennäköistä, että veneilijät eivät melojaa havaitse ennen kuin ovat hyvin lähellä ja silloin kolarien mahdollisuus on suuri.
- ylitä veneväylä nopeasti ja myös ryhmien tulee tehdä ylitykset yhdessä nopeasti ja koordinoidusti.
- liiku luonnossa ja leiriydy jokamiehenoikeuksien antamien vapauksien mukaisesti. Pysy poissa mökkirannoista äläkä jätä luontoon mitään merkkejä vierailustasi.
- tutustu läheisten Saaristomeren kansallispuiston ja Tammisaaren kansallispuiston sääntöihin, jotta et vahingossakaan erehdy vierailemaan luonnonsuojelun kannalta tärkeillä rajoitusalueilla. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon, että mm. Porkkalan majakka on hylkeidensuojelualueella, eikä siellä saa vierailla ilman asianomaista lupaa.
RETKIMELONNAT YLEISIMMÄT VAARAT
- Itämeren liukkaat rantakalliot, jotka vaikeuttavat maihinnousua ja astioiden pesua. Jos et ole varuillasi, voit joutua yllättävälle uimaretkelle tai satuttaa itsesi.
- Punkit, jotka odottavat meitä kosteassa rantaruohossa tai varvikossa. Niitä on tavattu melkein missä vaan, mutta ne ovat yleisiä erityisesti sellaisissa saarissa, joissa laidunnetaan kotieläimiä ja on iso myyräkanta. Rantautuessa kannattaa suosia kalliorantoja siitäkin huolimatta, että ne ovat liukkaita ja kuluttavat kajakin pohjaa. Jos näet saaristossa lyhyeksi leikatun nurmialueen, pitää varoituskellojen soida, sillä leikkaus on saatettu tehdä esimerkiksi vähentämään punkkeja koirissa. Älä myöskään seurustele läheisesti eläinten kanssa, koska voit saada punkin niiden karvoituksesta. Mennessäsi illalla telttaan nukkumaan, jätä päällimmäiset vaatteet ulos, jotta niissä mahdollisesti majailevat punkit eivät tule telttaan tai makuupussiin. Retken jälkeen tällaiset vaatteet tulee välittömästi pestä koneellisesti, sillä punkit voivat odotella veriannosta päiviä. Punkkivaaraa vähentävät pitkät saappaat sekä vaaleat varusteet, joista punkit voidaan silmämääräisesti havaita. Pidä myös punkkipihtejä mukana, sillä punkin poisto sen avulla vähentää borrellioosin tartuntariskiä. Kannattaa harkita myös TBE -rokotusta puutiaisaivokuumetta vastaan. (Punkkikarkoittimista ei ole kokemusta.)
- Ukkosmyrskyt, jotka nostavat nopeasti kovan tuulen ja saattavat jopa iskeä melojaan. Älä lähde ylittämään isoja aukkoja ukonilmalla. Pidä mielessäsi, että Järvi-Suomessa ukkostaa kesällä lähes jokainen iltapäivä!
- Kyykäärmeet, joita on melkein jokaisessa Saaristomeren saaressa. Kannattaa siis katsoa, minne astuu tai kätensä laittaa. Pidä mukana kyypakkausta.
- Hypotermia eli alhainen kehonlämpö. Varmistu siitä, että kaaduttuasi osaat ja pystyt nousemaan nopeasti lämmittelemään joko kajakkiin tai kuivalle maalle. Melo kylmän veden aikana aina kuivapuku päällä ja kesälläkin se on mukava olla mukana ainakin pitkillä retkillä. Pidä mukana melakelluke ja opettele sen varma käyttö.